Prehranska dopolnila – da ali ne?

Odgovor na vprašanje, ali so prehranska dopolnila priporočena oziroma celo obvezna za optimalne športne rezultate, ni preprost. V popolnih okoliščinah bi bil odgovor negativen. Za telo je bolje, da potrebna hranila pridobi na naraven način, torej prek živil. Služba, šola, družina in druge obveznosti pa večini ljudi onemogočajo celodnevno ukvarjanje s prehrano – nakup, priprava ter dnevni razpored zdravih in uravnoteženih obrokov predstavljajo veliko časovno obvezo in določeno mero odgovornosti. Prav tu pridejo na vrsto prehranska dopolnila, ki nam pomagajo uravnotežiti vsakdanjo prehrano.
Healthy-Nutritional-Supplements
Že v prispevku Prehrana za aktivne smo govorili o pomenu, ki ga ima pravilno prehranjevanje za fitnes, bodybuilding in šport na splošno. Oblikovanje postave zahteva neprestano zavedanje in delo na lastnem telesu – telo je tako celodnevni projekt, ki ga sestavlja cikel vadbe, prehranjevanja in počitka. Prehranska dopolnila nam olajšajo pripravo uravnoteženih obrokov in omogočijo, da čas, ki bi ga sicer namenili za pripravo popolnega obroka, raje porabimo za vadbo.

Nahrungsergänzung

Prehranskih dopolnil ne smemo enačiti s poživili in drugimi ‘nenaravnimi’ sredstvi. Večino prehranskih dopolnil predstavljajo sestavine, ki jih pod določenimi pogoji proizvaja telo samo ali pa jih pridobi s hrano. Okvirno lahko prehranske dodatke razdelimo dva dela – tiste, ki skrbijo za zaščito, normalno delovanje in regeneracijo telesa, ter tiste, ki spodbujajo športno zmogljivost. Med prve štejemo popularne prehranske dodatke kot so vitamini, esencialne maščobe in proteini, med druge pa snovi kot so kreatin, stimulanti, energijski napitki, spodbujevalci izločanja testosterona…

V poplavi prehranskih dopolnil in dodatkov se je težko odločiti za prave, večina – predvsem iz kategorije spodbujevalcev zmogljivosti – pa jih za osnovno oblikovanje postave pravzaprav ni zares potrebnih. Umazana mala skrivnost prehrambene industrije je tudi podatek, da prehranska dopolnila v praških dodatno obremenjujejo delovanje jeter. Prav tako se je treba zavedati, da so prehranska dopolnila prav to, dopolnila, ki ne morejo nadomestiti pravega obroka, brez urejene prehrane pa tudi dopolnila nimajo prav velikega učinka. Navkljub preprekam in pomanjkljivostim pa se najde nekaj nepogrešljivih prehranskih dopolnil – za začetek poizkusite z kvalitetnimi beljakovinami in Omega 3 maščobami, ki imajo nešteto dobrodejnih učinkov na telo: med drugim igrajo ključno vlogo pri obnovi mišičnega tkiva, izgubljanju maščob, okrevanju po vadbi, delujejo proti boleznim srca in ožilja, raku, diabetesu in depresiji.food_supplements_II

Kje kupiti prehranska dopolnila?

Dandanes najbolj splošna prehranska dopolnila dobimo v vsaki bolje založeni drogeriji, za nakup bolj specializiranih pa se lahko odpravimo v fitnes.