Na Hrvaškem vse po novem

Potovanje na Hrvaško je bilo v času počitnic ponavadi v znamenju dolgotrajnega čakanja pred mejnimi prehodi. Mnogi Slovenci, tako tisti, ki hodijo na Hrvaško kot turisti, kot prebivalci obmejnih območij zato upajo, da po vstopu južne sosede Slovenije v schengensko območje na meji oz. na cestah v notranjosti Hrvaške ne bo več gneče in dolgih kolon.

Konec nadzora na meji

S 1. januarjem 2023 je Hrvaška namreč začela v celoti izvajati schengenski pravni red, zato se na slovensko-hrvaški oziroma kopenski meji odpravlja nadzor državne meje. Tako se na mejnih prehodih ne bomo več ustavljali, kar pa ne pomeni, da greste poslej lahko na Hrvaško brez osebnih dokumentov. Kontrole bodo namreč bolj pogoste v notranjosti hrvaškega ozemlja, zato morate pri sebi imeti osebno izkaznico ali potni list.

Državljani EU lahko poslej na Hrvaškem ostanejo do 3 mesece.

…še ne pomeni konca prometnih kolon

Žal pa se z odpravo čakanja na meji še zdaleč ne odpravijo vsa ozka grla na cestah. Tako je zaman pričakovati, da bi se z vstopom Hrvaške v schengensko območje izognili stanju v kolonah. Te so bodo namreč zelo verjetno zgolj z meje premaknile do prvih cestninskih postaj in v notranjost države. Cestninske postaje bodo Hrvati odpravili do leta 2025.

Spreminja se tudi režim vstopa na morju. Po prihodu v hrvaške teritorialne vode se vam ni treba več zglasiti na najbližjem morskem mejnem prehodu.

Kaj to pomeni če boste potovali skozi Hrvaško?

Ker se schengenski nadzor seli na hrvaško južno mejo boste lahko zato deležni daljšega čakanja pri npr. potovanju v Srbijo. Hrvaška sicer prilagaja mejne prehode na schengenska pravila, a opozarjajo na prehodno obdobje in pozivajo k strpnosti.

Uvedba evra, do aprila na bankomatih le bankovci za 10 in 20 EUR

Istočasno je Hrvaška vstopila v evro območje in torej uvedla plačevanje z evri, kar bo precej olajšalo dopustovanje vsem turistom iz območja evra. Pri tem na Hrvaškem združenju bank opozarjajo, da bodo bankomati do aprila letos izdajali samo bankovce za 10 in 20 EUR, od aprila naprej pa tudi za 50 EUR.

Če imate doma še bankovce in kovance kun lahko do 31. decembra 2023 te brezplačno zamenjate za evre na hrvaških poštah in poslovnih bankah. Za menjavo večjega števila bankovcev ali kovancev lahko poslovne banke zaračunajo provizijo. Pri nas boste lahko kune menjali le še do konca februarja, a zgolj bankovce, pravijo pri Banki Slovenije.

Ob nedeljah trgovine zaprte, izjema poletja

Podobno kot pred leti v Sloveniji se je tudi Hrvaška vlada odločila, da zaposlenim v trgovinah omogoči preživljanje nedelj doma, v družinskem krogu in ne na delovnem mestu. Tako bodo trgovine večino leta zaprte, z izjemno poletnih 16 nedelj, ko bodo lahko trgovine nemoteno poslovale. Sprejeti ukrep glede nedeljskega poslovanja trgovin sicer ne velja za trgovine v hotelih, na bencinskih črpalkah, na letališčih, avtobusnih ter železniških postajah.

Istra, Kvarner in Dalmacija med najbolj zaželjenimi destinacijami

Hrvaška obala je ena izmed najbolj zaželjenih in pogosto obiskanih destinacij, ne glede na to ali iščete namestitev, kulinarično razvajanje, ali šport. Zato smo prepričani, da bo ukinitev mejnega nadzora in tudi uvedba evra še dodatno spodbudila slovenske goste za letošnji obisk Hrvaške.