Božični zgodbi Ljubljane in Zagreba s kulinaričnimi razvajanji

Zadnji dve leti so bila božična praznovanja na prostem, predvsem pa novoletni koncertni dogodki, precej okrnjeni. Ta december je drugače, zato bo praznični čas v obeh prestolnicah znova brezskrben in gotovo zelo vesel.

Advent Zagreb, ki je bil več let zapored na spletni strani European Best Destinations izbran za najlepšo božično tržnico, na zagrebške ulice vrača tisto, kar nas je vedno razveselilo in očaralo: božične okraske in prikupne lesene hišice, očarljivo glasbo in priložnostne predstave, odlično gostinsko ponudbo in nasmejane rožnate obraze.

Advent v Zagrebu

Advent v Zagrebu predstavlja pravi božični duh in vam prinaša priložnost prave božične pravljice. Sprehod z ljubljenimi, občutek topline kljub mrzlemu zraku in veselje ob obdarovanju, so razlogi, da se mnogi že več let zapored vračajo na ulice Zagreba. Letošnji božični program v Zagrebu je ustvarjen tako, da skozi zvok, prizor, okus in vonj znova prinese ta božični duh na ulice mesta z milijoni src, da bo vsako izmed le teh ponovno izkusilo občutek čiste radosti.

Za tiste, ki bi novoletni večer radi praznovali v širšem krogu izbrane javnosti sta letos na voljo dve izbrani novoletni praznovanji.

Mile Kitić v dvorani Zagrebškega velesejma

Novo leto lahko pričakate v čudoviti kongresni dvorani Zagrebškega velesejma ob odlični hrani restavracije Gastro Globus ter pestri ponudbi alkoholnih in brezalkoholnih pijač. Zabaval vas bo edinstven in neponovljiv Mile Kitić. Ponudba hrane vključuje bogato bifejsko mizo v restavraciji Gastro Globus, ki je v Zagrebu že vrsto let prepoznavna po odlični kakovosti hrane in cateringa. Ponudba zajema topel in hladen bife, predjedi in sladice. Seznam alkoholnih pijač, ki bodo na voljo, pa je dolg in vsebuje vse in še več kar potrebujete za nepozaben vstop v novo leto. Primerno garderobo za dogodek lahko izberete v eni izmed mnogih trgovin, ki so vključene v darilno kartico SuperCard black.

Pobegnite iz Escape room-a

Ne glede na to ali se v Zagreb odpravljate z otroci ali ne, vam priporočamo obisk Escape Room Arena v Zagrebu. Postanete lahko James Bond in odkrijete skrivnost umora detektiva Johna Monroeja ter se ukvarjajte z oropanim muzejem ter številnimi drugimi zabavnimi igrami. Na avanturo se lahko podate brez kakršnegakoli znanja in predhodnih izkušenj, pripravite se le na logistiko pobega, ki vam bo predstavljal pravi izziv. V naši ponudbi darilnih paketov prejmete kar 60 min Escape room-a po vaši izbiri in steklenico šampanjca. Prepričajte se o razburljivi izkušnji in doživite zabavo, ki si jo boste za vedno zapomnili.

Kulinarični predlog: Stari Puntijar

Če bi si pred najdaljšo nočjo v letu privoščili kanček gastronomskega razvajanja, smo za vas pripravili poseben kulinarični predlog.

Restavracija Stari Puntijar, Zagreb. Avtohtoni duh Zagreba in brezčasne specialitete

Ljubiteljem kulinarike iz obsežne ponudbe zagrebških restavracij priporočamo obisk restavracije Stari Puntijar. Gre za gostišče z eno najdaljših tradicij v Zagrebu, ki sega v leto 1838. Zlatko Puntijar še danes prisega na negovanje tradicije, zato v svoji restavraciji ponuja sodobne oblike zgodovinskih receptov iz starih kuharskih knjig, ki segajo več generacij v preteklost. Navdih za gastronomske stvaritve išče v svoji knjižnici, ki je del največje zasebne zbirke kuharskih knjig v EU.

“Navdih se vedno pojavi, ko grem med svoje knjige in vidim lepoto okusov, s katerimi so se sladkali naši predniki« pravi Zlatko Puntijar. Zato ne čudi, da so mu od vseh jedi najbolj pri srcu jabolčni štruklji po receptu iz prve kuharske knjige v hrvaškem jeziku, izdane leta 1813.

Upali smo, da nam bo lastnik restavracije Stari Puntijar razkril recept za te znamenite štruklje. »So enostavni za pripravo. Namesto jajc dodamo mlete petit kekse, drobtine, vse skupaj dobro premešamo in na maslu rahlo popražimo. Za preliv skuhamo jabolka in gozdne sadeže v rdečem vinu« razkrije enega svojih skrivnih receptov. Vabimo vas torej, da se predate užitkom rustikalne hrvaške kulinarike, ki slovi daleč naokoli. Seveda morate poskusiti te znamenite štruklje, katere lahko nato poskusite pripraviti tudi sami.

Ponudbo restavracije Stari Puntijar poiščite v darilnih paketih SelectBox Miza za dva, Dobra miza in Ekstravagantna večerja.

Božična zgodba Ljubljane

Ljubljana je čudovita vse dni v letu, decembra pa je njena podoba še povsem pravljična, saj zasije v prazničnih lučkah. Naslov letošnje novoletne okrasitve je »Splošni um // duh skupnosti«. Kot pojasnjuje avtor koncepta okrasitve, Urban Modic, bo skozi svetlobno instalacijo poleg umetnosti kot idejno-duhovne komponente predstavljen še miselni kaos.

Ljubljana, Foto: Dejan Mijovič

Decembrsko dogajanje v Ljubljani se sicer vsako leto prične s prižigom prazničnih luči konec meseca novembra. Praznični program v čudovito okrašenem starem mestnem jedru bo trajal vse do 8. januarja 2023. Na trgih in nabrežjih Ljubljanice so se odprle sejemske hiške s ponudbo izbranih izdelkov, primernih za bližajoča se obdarovanja (izdelki domače in umetne obrti, dela mladih oblikovalcev, slovenske dobrote in drugo), ter gostinske hiške in stojnice, ki so za dober mesec postale osrednji družabni oder v Ljubljani.

Od letošnjih prazničnih glasbenih dogodkov v Ljubljani izpostavimo dva.

Magnifico v Areni Stožice

Magnifico že osemnajst let zapored prireja legendarne božične koncerte. Tudi letos bo 25. decembra poskrbel, da se bo plesalo in uživalo v Areni Stožice. Tradicija se letos združuje s koncertno turnejo Tour de l’amour, ki se je začela aprila v Beogradu, zaključila pa se bo v ljubljanskih Stožicah, z najdaljšim koncertom v Magnificovi karieri. »Čutim, da moramo letos še posebej klicati dobre sile, da nam bo prihodnje leto naklonjeno. Na koncertu, ki bo najdaljši v moji karieri, bomo užili ljubezen, ogreli srca in pregnali temo,« pravi Magnifico.

Še nimate izbrane obleke za koncert in nočete izgubljati časa z nakupovanjem v gneči? Izberite in naročite preko spleta z Super E darilno kartico.

Degustacije vrhunskih vin

Če iščete način, kako praznično raziskovanje Ljubljane narediti zares nepozabno, se podajte na zabaven, poučen, predvsem pa okusen ogled slovenske prestolnice. Wine Tasting Ljubljana vam omogoča, da odkrijete najboljšo lokalno hrano, okusna vina iz različnih regij, spoznate slovensko tradicijo in raziščite bogato kulturno dediščino mesta. Izkusite lahko 7 kulinaričnih pokušin in degustacijo 3 vrst vina

Druga možnost pa je obisk vinoteke Movia v zgradbi ljubljanskega Magistrata. Gre za specializirano vinoteko, ki je v kratkem času postala izredno priljubljena med zahtevno ljubljansko publiko. V vinoteki ponujajo degustacije izbranih vin iz njihove nadvse bogate zbirke. Blagovna znamka Movia je danes med najpomembnejšimi in najpogosteje nagrajenimi s strani domačih in tujih vinskih kritikov, Alešu Kristančiču pa je bil dodeljen naziv inovator in kreator v vinskem svetu.

Kulinarični predlog: B-restavracija InterContinental

B-restavracijo InterContinental najdete v sodobno zasnovanem hotelu InterContinental, ki je lociran v samem centru Ljubljane in le streljaj od starega mestnega jedra in glavnih turističnih znamenitosti. V najvišjem nadstropju vas v vrhunski restavraciji pričakuje ekipa, ki ustvarja jedi po navdihu Michelinovega nagrajenca, Chefa Alfreda Russa. V svojih jedeh se trudijo izkoristiti prednosti gora in morja ter drugih naravnih danosti naše dežele, zato so sestavine, ki vam jih postrežejo vedno sveže in čim bolj lokalne.

B-restavracija InterContinental, Ljubljana 

V B-restavraciji InterContinental vam obljubljajo celostno kulinarično izkušnjo, o kateri boste sanjali še dolgo po tem, ko boste zaužili zadnji grižljaj. Poiščite jo v v darilnih paketih SelectBox Dobra miza, Ekstravagantna večerja in Okusi vrhunskih chefov.

Ne glede na to, kje boste letos preživeli praznične dni, vam želimo vesel Božič in srečno Novo leto!

Obdarovancu podarite nepozabno doživetje po njihovi lastni izbiri. Svobodno lahko izbirajo med pestrim naborom kar 3000 doživetji, zato je SelectBox darilni paket, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Oglejte si pestro ponudbo, ki zajema 35 različnih darilnih paketov in opazujte navdušenje svojih obdarovancev!  SuperCard darilna kartica je darilo, ki se prilega vsakomur in je edina darilna kartica, ki jo lahko kupite preko spleta in jo koristite pri več kot 250 ponudnikih.

Privoščite svojim najdražjim popolno darilo, ki ga lahko vnovčijo po lastnih željah!