Božične navade po svetu

Okrašujejo jelko povsod po svetu? Se darila nahajajo pod vsakim božičnim drevescem. Kakšne jedi se nahajajo na božični večer nahajajo na mizah v Evropi in kakšne tam daleč čez lužo? Veste, koga obiskuje Božiček in koga mali Jezus?

christmas tree_680x454

(Foto: thecutmagazine.com)

Italija – Praznovanje se začne že 24 ur pred božičnim večerom ob večerji, kjer je glavna zvezda panettone, kruh podolgovate oblike. Božičnemu večeru rečejo cenone, takrat pa postrećejo s tradicionalno jedjo iz jegulje. Na jedilniku božičnega kosila so tortellini in brodo oziroma juhe s polnjenimi testeninami in kuhan oziroma pečen petelin. Posebej zanimivo je to, da daril ne nosita ne Božiček ne mali Jezus, pač pa grda čarovnica, ki ji rečejo La Befana. Ta naj bi obiskala komaj rojenega Jezusa, a je zamudila, zato od takrat blodi naokrog in pušča darila v vsaki hiši z otroki, v upanju, da je mali Jezus morda tam. Spušča se dol po dimniku in pridnim otrokom v nogavicah ali v čevljih pušča darila, porednim pa oglje.

labefana_680x454

(Foto: hidden-italy.com)

Velika Britanija – Tu je še vedno močno ohranjena tradicija zborovskega petja božičnih pesmi oziroma takoimenovanih Christmas Carols, ki jih prepevajo po hišah in na ulicah. Najbolj znano božično drevo v državi se vsako leto postavi na londonskem trgu Trafalgar Square, že od 2. svetovne vojne dalje pa ga v znak hvaležnosti Britancem darujejo Norvežani. Na jedilniku tradicionalnega kosila se nahajajo pečena gos in pečeni puran, slivov puding, božični kolač in druge tradicionalne britanske jedi, v času kosila pa se obvezno spremlja nagovor kraljeve družine. Otrokom darila nosi Božiček, pušča pa jih v nogavicah, ki so obešene na robu postelje ali kamina.

trafalgar square christmas tree_680x454

(Foto: londonthisweekend.co.uk)

Rusija – Na božični večer se prepevajo božične pesmi, ljudje pa se zbirajo v cerkvah, kjer stojijo okrašena božična drevesca oziroma yelke. Tradicionalni božični lik, ki otrokom prinaša darila, je Babuška. V prevodu beseda označuje babico, legenda pa pravi, da zaradi mrzlega vremena ni želela obiskati Jezusa. Svojo odločitev je nato obžalovala in se ga odpravila isakt s košaro polno daril. Ker Jezusa nikdar ni našla, obiskuje domove ljudi in pridnim otrokom prinaša igrače. No, v ruskem okolju se pravi Božič po julijanskem koledarju praznuje 7. januarja, v umirjenem družinskem okolju.

russian nesting doll_680x454

(Foto: icollector.com)

Japonska – Čeprav zgolj 1 % Japoncev verjame v Jezusa Kristusa, skoraj vsi okrašujejo svoje domove in se obdarujejo. Božiček je pravzaprav budistični menih, ki v vsako hišo prinaša darila. Japonci verjamejo, da ima ta menih oči tudi na zadnji strani glave, zato vse vidi in zato so otroci še bolj pridni. Na Japonskem Božič ni družinski praznik, se pa ta dan prebivalci dežele vzhajajočega sonca trudijo narediti čim več dobrih del, predvsem za tiste bolne in osamljene. Ker je Božič na Japonskem predvsem potrošniški praznik, Japonci nimajo svojih tradicionalnih božičnih jedi, pač pa božični jedilnik pripravljajo na povsem zahodnjaški način. Kljub vsemu v času Božiča na Japonskem izstopa božična jagodna torta.

Japanese Christmas Cake_680x454

(Foto: littlejapanmama.com)

 

ZDA – Božiček je pravzaprav Američan od glave do pete, zato niti ne preseneča, da je v zahodni kulturi prav ob simbol Božiča. Večina Američanov Božič praznuje z družinskimi obiski in z izmenjevanjem daril, še posebno navdušeni pa so nad božičnimi okraski in lučkami. Po tradiciji se na božično obloženi mizi vedno znajdejo pečen puran, gos ali raca z zelenjavo in raznimi omakami, pudingi in razne pite.

Christmas party food_680x454

(Foto: ftabeta.com)

Avstralija – Božič na drugi strani zemeljske oble se precej razlikuje od »belega Božiča« pri nas. Temperature se v tem času gibljejo nad 30 stopinjami Celzija, Božiček pa ne pride na saneh z jeleni, ampak na deski za surfanje. Božični jedilnik sestavljajo tradicionalne jedi kot so puran, šunka, pita z mletim mesom in slivov puding, v katerem se ponavadi skriva presenečenje.

aldi_surfing_santa_ham_680x454

(Foto: theinspirationroom.com)