Nekaj zanimivih dejstev o vinu

Pravi ljubitelji rujne kapljice se zavedajo, kako zdravilne in sproščujoče učinke na telo ima kvalitetno vino. Vino je pravzaprav najstarejše dokumentirano zdravilo, ki ga je izdelal človek, kar dokazujejo papirusi starih Egipčanov, ki segajo nazaj vse do leta 2200 pr. n. št.

Zakaj pa je prav vino od vseh alkoholnih pijač najbolj zdravo? Zaradi grozdja! Rdeča vrsta grozdja je prava zakladnica flavonoidov, ki v telesu učinkujejo kot antioksidanti. Poleg tega, da rdeče vijolična barvila dodajo vinu barvo, ga tudi obogatijo s telesu koristnimi snovmi.

rest_Korenika_Moskon_velika3-1024x621

Tudi belo vino učinkuje blago razkuževalno in vsebuje flavonoide, vendar znatno manj kot rdeče. Skoraj vsako belo vino je namreč žveplano, ta proces pa vinu odvzame nekatere koristne snovi, ki jih sicer vsebuje rdeče vino.

Če vas skrbi, koliko telesne teže lahko pridobite zaradi vsakodnevnega pitja vina v zmernih količinah, je skrb povsem odveč. Vino ima v primerjavi z ostalimi alkoholnimi pijačami, predvsem pivom, relativno malo kalorij. 1 dl rdečega vina ima približno 80 kalorij, podobna količina belega vina pa še nekoliko manj.

vinska klet jerzualem ormoz

Večina dietetikov tudi meni, da vino lahko pozitivno vpliva na vzdrževanje ustrezne telesne teže, če je zaužito skupaj s hrano. Kljub temu, da lahko povečuje apetit, hkrati upočasnjuje čas praznjenja želodca in posledično zmanjšuje količino hrane, ki jo lahko pojeste ob obroku.

Danska raziskava je pri analizi nakupovalnih navad ljudi ugotovila, da se ljubitelji vina tudi prehranjujejo bolj zdravo od tistih, ki raje posežejo po pivu. V nakupovalnih košaricah ljubiteljev vina so se večkrat znašli tudi zelenjava, sadje, olivno olje in perutnina.

Pravi poznavalci vina vedo, katere vinarje obiskati za pokušino izjemno kvalitetnega vina. Za tiste, ki bi to še radi postali, pa smo pripravili nekaj namigov, ki vam bodo v pomoč pri izboru okusne kapljice.

Vinska klet Rodica Truške

Uživajte v osrčju slovenske Istre v vinski kleti Rodica Truške, kjer boste uživali v degustaciji vrhunskih ekološko pridelanih vin v osrčju slovenske Istre. Nedaleč stran od Kopra lahko v sodobno opremljeni vinski kleti preizkušate vrhunska vina na eni največjih ekoloških vingradniških kmetij v Sloveniji. V kleti Truške se pri gojenju trt in pridelavi vina držijo načela ekološkega kmetovanja.

vinoteka movia

Vinoteka Movia

V Ljubljani lahko uživate v izbrani ponudbi odličnih vin v Vinoteki Movia. Družina Kristančič Movia želi v slovenski prostor uvesti najvišje standarde kakovosti in odgovornega uživanja vin. Pohvalijo se lahko s specializirano vinoteko, ki je postala prostor, v katerem se dobro počuti tako vino kot ljudje, ki ga pijejo.

Vina Ferjančič

Na posestvu Vina Ferjančič v Ajdovščini vas bo sprejel prijazen vinar in popeljal v čudovito izkušnjo pokušine mladih vin. Pri svežih vinih so poudarjene njihova pitnost, sadnost in svežina, sveža vina zadnjih letnikov pa negujejo večinoma v posodah iz inoksa. Združena so pod svetlo etiketo, katero nosijo: pinela, zelén, rebula, sauvignon, rosé, cabernet sauvignon ter rumeni muškat.

vina ferjancic

Korenika & Moškon

Priporočamo vam tudi vinsko klet Korenika & Moškon v Izoli, kjer lahko poleg odličnih vin poskusite tudi domača žganja in olivno olje. Doživite Primorsko in edinstveno doživetje ogleda vinogradov ter priznane vinske kleti v čudoviti okolici kortinskih bregov.

Jeruzalem Ormož

Vinska klet Jeruzalem Ormož vam ponuja izbor svežih, sadnih in poživljajočih vin. Njihova tradicija sega v leto 1934, še danes pa grozdje pridelujejo na naravi prijazen način in ga obirajo ročno. S pomočjo najsodobnejše tehnologije, s katero je opremljena njihova klet, ustvarjajo vina, v katerih ohranjajo najboljše iz narave.

SelectBox paket Raziskovanje okusov vam omogoča povsem proste roke pri izbiri ponudbe vinarjev – ponuja vam več kot 50 lokacij za gurmansko doživetje po vašem okusu. Ponudba obsega najmanj 2 x 2 kozarca dobrega vina, črno in belo s krožnikom salame, pršuta ali sira.

Za boljšo predstavo ponudnikov kvalitetnih vin obiščite spletno stran www.selectbox.si, kjer lahko s paketom Raziskovanje okusov za že 24,80 € izbirate med raznoliko ponudbo vinskih pokušin.


 

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si

SC_SB_960x395px_SLO2_nova_kolekcija_2017_bela