Gastronomska Istra po gurmanskem vodniku Gault & Millau 2016

Gurmani, ki svoje mesto obedovanja radi izbirajo tudi po priporočilih priznanih gastronomskih vodnikov, imajo na svojih policah skoraj gotovo tudi vodnik Gault Millau. Gre za enega najvplivnejših francoskih vodnikov po restavracijah, ki sta ga leta 1965 ustanovila gastronomska kritika Henri Gault in Christian Millau in ki izhaja tudi v nekaj »nacionalnih« različicah. Pred nekaj dnevi je tako izšla nova avstrijska edicija – Gault & Millau 2016, v katerih so naši severni sosedje zbrali tudi priporočila za nekaj najboljših restavracij v hrvaški Istri in Kvarnerju.

Da je v hrvaški Istri kar nekaj dobrih restavracij, ni prav nobena skrivnost in to vedo tudi ustvarjalci nove avstrijske različice gurmanskega vodnika Gault & Millau 2016. V njej so predstavili nekaj restavracij v Istri in Kvarnerju, ki so jih s kakovostjo svojih jedi najbolj prepričale.  

  • Restavracija Monte – Rovinj (17 točk)
  • Restavracija Damir & Ornella – Novigrad (16 točk)
  • Restavracija Ville Meneghetti – Novigrad (16 točk)
  • Restavracija Johnson – Moščenićka draga
  • Restavracija Kukuriku – Reka (15 točk)
  • Restavracija Marina – Novigrad (15 točk)
  • Restavracija Pepenero – Novigrad (15 točk)
  • Restavracija Wine vault – Rovinj (15 točk)
  • Restavracija Zigante – Livade (15 točk)
  • Restavracija San Rocco – Brtonigla (14)
  • Restavracija Milan Pula (14 točk)
  • Restavracija Toklarija – Buzet (14 točk)
  • Restavracija Laurus – Opatija (14 točk)
  • Restavracija Draga di Lovrana – Lovran (14 točk)
  • Restavracija Bevanda – Opatija (14 točk)
  • Konoba Batelina – Pula (14 točk)
  • Restavracija Mare e Monti – Umaga (14 točk)
  • Konoba Buščina – Umag (14 točk)
  • Restavracija La Grisa – Bale (14 točk)
  • Restavracija Stari Kaštel – Buje (14 točk)

Mi vam nekoliko podrobneje predstavljamo restavraciji Zigante in La Grisa, ki se obe nahajata v gurmanski mreži darilnega paketa SelectBox.

Restavracija Zigante

Restavracija Zigante se nahaja v samem srcu hrvaške Istre, v mestecu Livade, nedaleč stran od slovitih motovunskih gozdov, ki so eno od najbolj znanih najdišč tartufov na svetu. V bližini mesta Livade je leta 1999 gospod Giancarlo Zigante v družbi svoje psičke Diane našel največji beli tartuf vrste Tuber magnatum pico, težak kar 1,31 kg, ki je kot največji tartuf na svetu prišel tudi v Guinessovo knjigo rekordov. Leta 2002 je gospod Zigante odprl tudi restavracijo in dejstvo, da je ta postala prva restavracija specializirana za jedi iz belih istrskih tartufov, ni naključje.

Zigante_680x454

Več o restavraciji Zigante na tej povezavi: http://www.selectbox.si/place/restavracija-zigante/.

Restavracija La Grisa

Restavracija La Grisa je del majhnega družinskega hotela, ki je bil razglašen za najboljši družinski hotel na Hrvaškem v letu 2015. Hotel in restavracija se nahajata na jugozahodnem delu polotoka Istra, v slikovitem okolju starega srednjeveškega mesteca Bale, ki so od Rovinja oddaljene le 13 in od Pule 20 kilometrov. V restavraciji La Grisa so mojstri mediteranske kuhinje. Gastronomsko tradicijo ohranjajo z izbranimi tradicionalnimi avtohtonimi jedmi, ki jih pripravljajo na sodoben način. S tem tudi ohranjajo sloves ene izmed najboljših restavracij v okolici.

la Grisa_680x454

Več o restavraciji La Grisa: http://www.selectbox.si/place/restavracija-la-grisa/.

Kot kaže, so avstrijski ustvarjalci vodnika Gault & Millau zelo na hitro prečesali hrvaško Istro, saj je tam še kar nekaj restavracij, ki bi se po kakovosti jedi zlahka kosale z zgoraj ocenjenimi. Morda pa skozi njihovo sito padejo prihodnje leto.

*Restavracije v vodniku Gault & Millau so ocenjene na lestvici od 1 do 20, točkovanje pa temelji na kakovosti jedi. Ocene postrežbe, cen in vzdušja v posamezni restavraciji se podeljujejo ločeno.