Ekstravagantna večerja s 3-hodi kar pri vas doma

V dneh, ko se na dobro vseh, vsi raje zadržujemo doma, se najverjetneje večini dogaja, da vsak dan znova tuhtamo, kaj skuhati za kosilo ali večerjo, da bi svoje domače na ta način malo razvedrili. Verjamemo, da bi jih ta trenutek najraje odpeljali v dobro restavracijo, kjer bi vas postregli z gurmanskimi hodi. Ampak niti slučajno ni vse tako črno, saj je SelectBox za vas pripravil pravo presenečenje. Zakaj ne bi danes kosilo s 3-hodi pripravili kar sami doma?

Čas, ki ga imamo trenutno na pretek, lahko izvrstno izkoristimo ter se kaj novega naučimo, se razvajamo, pustimo svoji kreativnosti prosto pot in se resnično prepustimo užitku, ki spremlja odkrivanje novih okusov v lastni, domači kuhinji. Za nagrado pa bomo lahko vse te dobrote še pojedli. Pred vami so predlogi pravih kulinaričnih užitkov, samo za vas pa so jih pripravili priznani kuharski mojstri, ki s prefinjenimi okusi in dovršenimi krožniki navdušujejo gurmane, ki jih obiščejo v njihovih restavracijah. Restavracija Vila Podvin, Restavracija JB ter Oštarija Herbelier vam bodo ekstravagantno večerjo pričarale kar doma – z vašo pomočjo seveda. Vi boste njihove roke, oni podajajo navodila. Ste pripravljeni poprijeti za kuhalnico in vašo domačo kuhinjo spremeniti v prestižno restavracijo?

repovz-prva-kroznik-sladica-web-1024x621

KULINARIČNI UŽITEK Z DOLENJSKE

V osrčju Dolenjskih Toplic so ljudje ponosni na eno izmed najboljših restavracij pri nas. Oštarija Herbelier se ponaša z izjemnimi kreacijami ter dih jemajočimi jedmi. Kljub temu da na krožniku vedno pričarajo obilje in ekstravaganco, so zaljubljeni v preproste okuse ter spoštujejo zakone matere narave. Vse, kar boste okusili pri njih bo pripravljeno iz izključno lokalnih sestavin, ki jih vzgajajo okoliški travniki, gozdovi, vzrejevalci in pridelovalci. Meniji v ritmu letnih časov vedno znova prepričajo njihove goste, njihovi okusi pa prikličejo spomine, na že dolgo pozabljene recepte naših babic. Skriti as Oštarije Herbelier so lokalna zelišča. Ste vedeli, da si lahko gostje sami naberejo zelišča, ki jih želijo imeti v svojem meniju? Na ta način vam danosti naše čudovite narave še približajo. Ambient Oštarije Herbelier je lep, sproščen, zabaven in predvsem srčen. Je idealna priložnost za vse, ki prisegate na tradicionalne recepte, dopolnjene z vrhunskimi kulinaričnimi tehnikami in gastronomskimi zakladnicami sveta ter vse skupaj obogatite s vrhunskim vinom, ki ga v njihovi vinski kart ne manjka. Nikoli ne pozabijo na svoje goste, zato vas skušajo sedaj razvajati kar na daljavo. Predstavljajo vam recept, kjer boste zelje povzdignili na popolnoma novo raven ter ga spremenili v pravo gurmansko pojedino.

Namašeno surovo zelje s prekajenim somom in kislo smetano z muškatnim oreškom

Sestavine:

8 velikih listov mladega zelja
30 dag prekajenega  soma
0,2 dcl oljčnega olja
sol
5 žlic kisle smetane
muškatni oreh

Postopek priprave:

V slanem kropu liste mladega zelja blanširamo do mehkega in jih osušimo s papirnato brisačo. Soma očistimo, nasekljamo na grobo, dodamo 0,1 dcl oljčnega olja in pregnetemo v gladko zmes. Iz nje oblikujemo okrogel nadev. Zeljne liste raztegnemo, na sredino lista postavimo nadev iz soma, pokapljamo z oljčnim oljem in zvijemo v okroglo formo. Pripravimo pekač, ki ga pokapljamo z oljem, vanj položimo namašeno zelje in vse skupaj za cca. 10 minut postavimo v pečico ogreto na 175 stopinj.

V kozici nato posebej zmešamo kislo smetano, sol, muškatni oreh in oljčno olje v gladko omako, ki jo postrežemo poleg pečenega nadevanega  zelja.

Surovo zelje s prekajenim somom

KOSILO IZ ENE NAJBOLJŠIH RESTAVRACIJ NA SVETU

Kraj, kjer svoj užitek najdejo tisti, ki so pristaši prefinjenih okusov, je Restavracija JB v centru Ljubljane. Ponaša se z nazivom ene izmed najboljših 50 restavracij na svetu ter nešteto nagradami za kuharske dosežke. JB Restavracija je zgodba družine Bratovž in plod družinske ljubezni in sodelovanja. Ambient restavracije predstavlja umirjeno in elegantno oazo, kjer se lahko gostje sprostijo in v miru družijo ob odlični hrani in pijači. Kuharski mojster Janez Bratovž velja za pionirja sodobne slovenske kulinarike, njegovi krožniki pa vedno znova navdušujejo z najvišjo mero okusa in znanj. Kar jedi v Restavraciji JB dela posebne, je njihova zasnova, ki temelji na odnosu med štirimi glavnimi elementi: zemlja, voda, zrak in ogenj. Okusi, ki se na krožnikih spretno prepletajo eden z drugim, pričarajo obiskovalcem ozračje harmonične razkošnosti. Sestavine, ki jih na kreativen način začarajo v dih jemajočo jed, nabirajo na ljubljanski tržnici. Njihova filozofija temelji na dejstvu, da je najboljše tisto, kar je tudi najbolj enostavno. Ravno zaradi tega so njihovi krožniki vedno polni čistih in naravnih okusov. V Restavraciji JB verjamejo, da bomo iz situacije, v kateri smo se znašli, vsi izstopili močnejši. V tem času pa za svoje goste skrbijo preko socialnih omrežij, kjer dnevno objavljajo jedi, ki bodo zadovoljili vse vaše čute. Na vas je samo, da vzamete kuhalnico v roke in se lotite dela.

Črna rižota s sipo, brancinom in malimi pokrovačami

24 dag riža carnaroli
30 dag svežih sip( z čiščenjem dobimo približno 2dkg črnila)
1,2 l ribje juhe
10 dag šalotke
1,5 dl oljčnega olja
15 dag fileja brancina Fonda
0,5 dl oljčnega olja
24 malih pokrovač (samo meso)
0,3 dl oljčnega olja
5 dag zamrznjenega masla
sol

Brancina in male pokrovače očistimo, solimo in prelijemo z oljčnim oljem. Marinira naj se pol ure.
Sipe očistimo, pazimo na mešičke s črnilom. Nato jim odstranimo še mrene in zrežemo na koščke. Črnilo stisnemo iz mešičkov in ga v manjši kozici zmešamo z 0,5 dl oljčnega olja.
V kozici na preostalem olju posteklenimo sesekljano šalotko, dodamo sipo, narezano na 1 cm velike koščke, in pražimo 3 minute. Dodamo riž in dobro premešamo, da se vsa zrna obdajo z maščobo. Dolijemo nekaj ribje juhe, obvezno mora biti vroča. Ob stalnem mešanju in dolivanju juhe rižoto kuhamo 10 minut. Nato primešamo črnilo z oljem in kuhamo naprej. Vedno ko riž popije tekočino, jo nadomestimo z novo vročo juho. Ves čas mešamo, še 8 minut. V tem času bo riž kuhan al dente.
Odstavimo, dodamo zamrznjeno maslo in mešamo, da postane rižota kremasta.
Serviramo: Vročo rižoto naložimo v globok krožnik, po vrhu razporedimo mariniranega brancina in školjke.
Kako očistimo sipo: Najprej odstranimo kost, na istem mestu razparamo meso in od znotraj odstranimo glavo in drobovino. Mešiček s črnilom v sipi prepoznamo po kovinski modri barvi. Pazljivo ga odstranimo. Mrene potegnemo stran.

Črna rižota s sipo, brancinom in malimi pokrovačami

OKUSI, KI VAS BODO POPELJALI V OTROŠTVO

Le kdo ne pozna priznane Restavracije Vile Podvin? Se vam je zahotelo, da bi sedaj sedeli pri njih, občudovali vitraže umetnika Staneta Kregarja ali pa slovenske souvenirje, ki krasijo restavracijo in pričajo o bogati kulturni dediščini Slovenije ter goste spominjajo na Slovenijo? Hkrati pa bi že razmišljali o tem, kako vas bodo z izbranimi meniji presenetili tokrat. Chef Uroš obuja pozabljene tradicionalne slovenske jedi in napitke, uporablja sezonske sestavine z domačega vrta in z okoliških kmetij. S sodobnimi tehnikami in lastno ustvarjalnostjo dediščinske jedi nadgradi v jedi nove slovenske kuhinje.  Temelj kuhinje v Vili Podvin sta tradicija in ljubezen do doma, ki se prepletata s kvaliteto, svežino ter skrbjo za zdravo in polno prihodnost. Nič nenavadnega, če boste pri njih po dolgih letih spet okusili kakšno jed, ki se je spomnite iz svojega otroštva, saj je ravno vračanje v preteklost eden glavnih navdihov chefa Uroša Štefelina. Njegove jedi pritegnejo pozornost zaradi spretnih kuharskih tehnik, ki jih uporablja med kuhanjem ter izhajajo iz filozofije francoske in mediteranske kuhinje. V Vili Podvin gostom radi postrežejo s krožniki, na katerih se preleta več okusov in so polni barv, saj so mnenja, da ljudje jemo tudi z očmi. Pripraviti kosilo, kot bi ga pripravil sam kuharski mojster, ni tako težko, če vas le-ta skozi proces vodi kar preko videa. Sodobna tehnologija vam bo pripeljala chefa Uroša Štefelina naravnost v vašo kuhinjo, zato je uspeh ter popolno gurmansko doživetje neizbežno. Poglejte si video, še več receptov pa najdete TUKAJ.

Vila Podvin

Ostanimo doma in čas, ki nam je dan izkoristimo ter poskusimo nekaj, kar drugače morda ne bi. Verjamemo, da bomo samo s skupnimi močmi hitreje dosegli cilj ter ponovno zaživeli po ustaljenih tirnicah. Zgoraj omenjene restavracije in mnoge druge boste lahko obiskali z Gourmet darilnimi paketi SelectBox kasneje, ko se situacija umiri ter se prepuščali užitkom vedno znova in znova.

Uzivac_ostaninormalen_570x310px

SelectBox je prava oaza gurmanskih doživetij, wellness tretmajev, adrenalinskih doživetij, luksuznih kratkih počitnic in še mnogo drugega. Zakaj je SelectBox drugačen od drugih daril? – Zaradi načina darovanja! Z darilnim paketom SelectBox obdarovancem podarite nepozabno doživetje po njihovi lastni izbiri. Svobodno lahko izbirajo med pestrim naborom kar 2200 doživetji, zato je SelectBox darilni paket, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Oglejte si pestro ponudbo, ki zajema 30 različnih darilnih paketov in opazujte navdušenje svojih obdarovancev!