5 nasvetov za sokolje dober vid

Vid je eno najpomembnejših čutil, brez katerega bi bil naš svet popolnoma drugačen. Naše oči so zares izjemne, a zanje bi morali lepše skrbeti. Dokler je z našim vidom vse v redu, mu niti ne posvečamo dovolj pozornosti, čeprav bi mu je morali. Danes z vami delimo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bodo vaše oči zdrave veliko dlje, kot bi bile sicer. 

  1. Vzemite si dovolj časa za kakovosten spanec

Ponoči se obnavlja naše celotno telo in z njim tudi oči. Večina današnjih služb zahteva dolge ure dela na računalniku, s čimer svoje oči po eni strani obremenjujemo, po drugi strani pa polenimo. Lene postanejo zaradi konstantne enake razdalje, obremenjuje pa jih umetna svetloba. Oči nujno potrebujejo dovolj počitka, saj bodo le tako ostale zdrave. Sami dobro veste, da vas po neprespani noči bolijo in pečejo oči, saj se jim ni uspelo odpočiti. Če imate težave s spanjem, poskusite s spalnimi prevezami za oči, s katerimi boste očem omogočili popolno obnovo.

  1. Prehranjujte se zdravo

Pravijo, da je hrana lahko zdravilo ali pa strup za naše telo. Naša telesa se zares tako odzivajo na vneseno hrano in oči pri tem niso nobena izjema. Veliko bolezni je tudi hitro razvidnih iz oči, kot sta sladkorna bolezen in bolezni jeter. Tudi v tradicionalni kitajski medicini prisegajo na diagnozo oči, iz katere ogromno izvedo o stanju celotnega telesa. Za zdrave oči in vid je potrebna zdrava in uravnotežena prehrana. Za dober vid se izogibajte rdečemu mesu in povečajte vnos živil, ki so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami (ribe, predvsem losos). Za zdravje celotnega telesa in za dober vid je treba v telo vnašati tudi veliko antioksidantov, ki se nahajajo v vsej zeleno-listnati zelenjavi, zelenem čaju, paradižniku in v mnogih drugih živilih, ki so bogata z vitamini C, E, A, vitamini kompleksa B, cinkom, manganom, selenom in karotenoidi.

  1. Hodite na redne preglede k okulistu

Večini ljudi se zdi, da redni pregledi pri okulistu niso potrebni, če je njihov vid zdrav. Vendar ni tako. Tudi vaši zobje in lasje so zdravi pa vseeno hodite k zobozdravniku in frizerju. Z očmi ni popolnoma nič drugače. Reden pregled bo jasno pokazal spremembe vašega vida, če so te nastale. Kot pri vseh ostalih boleznih je tudi pri težavah z očmi pomembno, da se odkrijejo v zgodnji fazi nastanka, saj se jih takrat da elegantno pozdraviti. Na prvi okulistični pregled bi morali oditi najkasneje v puberteti, nato pa naj bi vsaj na nekaj let obiskali očesnega specialista. Po 65. letu starosti je obisk okulista skoraj nujen vsako leto, saj se po tej starosti naš vid začne naglo spreminjati. V optiki Aleksandra bodo poskrbeli za vaš brezhibni vid. Opravili bodo pregled vaših oči in meritve vašega vida ter vam svetovali glede nadaljnjih korakov. Na voljo imajo tudi zelo bogato izbiro kontaktnih leč ter očal znanih proizvajalcev.

  1. Telovadite tudi z očmi

Tako kot celotno telo, tudi oči in očesne mišice potrebujejo nekaj gibanja in telovadbe. Ni nujno, da bo telovadba drastično izboljšala vaš vid, bo pa zagotovo pripomogla k preprečevanju nastanka očesnih bolezni. Ena preprostejših in učinkovitejših vaj je premikanje oči v skrajne vidne kote. Med vajo imejte glavo in vrat pri miru, delajo naj samo oči. Najprej poglejte skrajno navzgor, nato skrajno navzdol, skrajno levo, nato skrajno desno. Nadaljujte s pogledi iz enega skrajnega kota v drugega (levo zgoraj, desno spodaj, nato desno zgoraj in levo spodaj) ter s krožnimi pogledi v smeri urnega kazalca in obratno. Po nekaj serijah te vaje si oči prekrijte z dlanmi in si jih malo odpočijte.

  1. Pravilna izbira sončnih očal

Sončna očala niso le modni dodatek, temveč nudijo odlično zaščito očem pred škodljivimi UV žarki. Pri izbiri očal morate biti dosledni in zase izbrati le kakovostne izdelke. Pred nakupom očal se prepričajte, da ponujajo 100 % zaščito pred ultravijoličnimi žarki. Izpostavljenost soncu na dolgi rok povzroča sivo mreno ali celo slepoto v starosti, zato za svoje oči poskrbite, dokler še lahko. Zelo bogato izbiro sončnih očal in sončnih očal z dioptrijo boste našli v optiki Aleksandra. Pri izbiri primernih očal in preverjanju potrebne dioptrije vam bodo pomagali strokovnjaki, ki jim zaupa tudi veliko število znanih Slovencev. Optiko Aleksandra najdete v Ljubljani, Kranju, Kamniku in Novi Gorici.

SelectBox je ime za izvirne darilne pakete, ki ponujajo izjemna doživetja in nepozabne izkušnje. Celoten program obsega preko 1500 različnih možnosti, ki jih najdete v 21 različnih darilnih paketih. Vabimo vas k ogledu celotne ponudbe SelectBox, ki jo najdete na spletni strani www.selectbox.si